Příběh - kdo za Black Kale stojí a proč?
Jak to všechno začalo?
Pro Andreu a Daniela byl sen žít v cizině snad od té doby, co se poznali. Netušili, že pobyt v zahraničí jim přinese tolik inspirace a životního elánu. Pro svůj skoro roční pobyt si zvolili kanadské město Vancouver a před návratem do České republiky si ještě užili měsíční pobyt na Bali, který jim zase rozšířil obzor o něco více, ale tentokrát na opačném kontinentu.
Domů se již vraceli s myšlenkou na podnikání. Během té doby, kdy opustili svou zónu pohodlí v České republice, věnovali pozornost sami sobě a našli to, co někteří hledají celý život.
Zdravá strava, sport a nezávislý životní styl se staly pro ně prioritou.
V souvislosti se sportem a zdravým životním stylem je nejvíce pohltil fenomén raw food syrová strava, která není pouhou dietou, jak si mnozí myslí, ale je to doslova životní styl. Vlastními zkušenostmi a sebevzděláváním ve svých 28 (Andrea) a 29 (Daniel) letech zjistili, že člověk na rostlinné stravě může nejen vést běžný život, ale hlavně cítit se a vypadat mladě a dělat nejrůznější sporty. Spolu se syrovou stravou začali také pít organické ovocné a zeleninové nápoje. Rostlinnou stravou a pitím organických nápojů se každý jejich den stal daleko vitálnějším, aktivnějším a plnohodnotnějším. Vstávají v 5 ráno bez budíku, sportuji téměř každý den, věnuji se současně několika projektům a dá se říct, že jejich tělo neví, co to je únava a nemoc. Doslova je fascinuje, jaký vliv má na život opravdu to, co jíme a pijeme.
Aby mohli sdílet tyto poznatky a pomáhat druhým, rozhodli se v roce 2014 založit blog RawmanRawoman (již nefunkční :-), který funguje nejen jako zdroj informací o raw food z pohledu muže a ženy, ale i jako raw food poradna. O několik měsíců později se ukázalo, že právě osobní zkušenost s rostlinnou stravou a blogováním je navedly k založení společnosti Black Kale s.r.o. v roce 2015.
Symbolicky začali v bývalém řeznictví v Hněvošicích u Opavy, kde dříve pracovala babička zakladatelky Andrejky a také její otec, vyučený řezník. Na fotkách provoz před a po. Bývalou prodejnu masa s pomocí rodičů přetransformovali paradoxně do čistého VEGAN provozu.
Začátky v Black Kale PŘED a PO
Protože v České republice chybí již zmíněné organické ovocné a zeleninové nápoje, vystoupit s řadou Virgin Cold Pressed Juice (panenské nápoje lisované za studena) pro ně byla jasná volba. Využili technologie listování od americké značky NORWALK a tímto rozhodnutím se stali prvními výrobci Virgin Cold Pressed nápojů na českém trhu. Šťávy sestavovali do různých balíčků zaměřených na regeneraci a detoxikaci organismu. I přes velkou popularitu očistných kůr se rozhodli jít jinou cestou. Tyto šťávy už bohužel nelisují v takovém složení, jako tomu bylo zpočátku, zůstali už jen lisované bio elixíry a shoty bez ošetření - Zázvorový ŠOK. Bio ingredience, technologie a TOP kvalita však zůstaly.
,,Chceme, aby si lidé uvědomili, že mají zodpovědnost za své zdraví a je v jejich zájmu o ně pečovat. Naše Virgin Cold Pressed Juicy jsou vyrobeny tak, aby pomohly každému se zastavit a zkusit jeden den jinak. Zdravěji, lehčeji, svěžeji, snadněji, s větší energií a dobrým pocitem. Našim cílem je změnit zaběhnuté pořádky v souvislosti s konvenční stravou a vyzdvihnout prospěšnost produktů rostlinného původu.”
Proč název Black Kale?
A proč zrovna Black Kale s.r.o.? Black Kale, v českém překladu černá kapusta. Je to druh listové zeleniny původem z Itálie (cavolo nero), který patří mezi nejkvalitnější listovou zeleninu vůbec. V České republice není příliš známý a jim se poštěstilo tento druh kapusty paradoxně poprvé poznat při pobytu v Kanadě. Díky nutričním hodnotám, výborné chuti a jeho všestrannému použití (saláty, koktejly, juicy, krekry, wrapy, polévky), se pro ně stala listovou zeleninou, kterou měli denně na talíři. Black Kale tak považují za symbol syrové rostlinné stravy a zdravého životního stylu, který zakusili v Kanadě. A s hrdostí pod tímto názvem vystupují.
Jaká je současnost firmy Black Kale? Co dělají a kam směřují se můžete dočíst ZDE
Zakladatelé společnosti
Andrea Bitomská
PRODUCTION DIRECTOR & CO-FOUNDER
Andrea má roční zkušenost s přípravou a výrobou cold pressed juiců z Kanady, kde byla součástí pracovního týmu známé raw restaurace. Tam také poprvé poznala pozitivní účinky syrové stravy, ovocných a zeleninových šťáv. Již při jedné sklenici denně zpozorovala obrovské změny. Lepší pleť, vlasy, pokožka, skvělá imunita, čistá mysl a rozhodně více energie. Po získání velkého množství informací o přínosech šťávy a syrové stravy sdílela informace společně s Danielem prostřednictvím blogu. Nyní je hlavně její místo ve firmě BLACK KALE s.r.o., kde zastává funkci výrobního ředitele. Z vlastní zkušenosti ví, že připravovat ovocné a zeleninové šťávy doma je velice časově náročné. To je také jeden z mnoha důvodů proč začala vyrábět tyto blahodárné nápoje i pro ostatní. Chce, aby každý měl příležitost zlepšit svůj životní styl tímto dokonalým, rychlým a chutným způsobem. Posun v jejím zdraví a v pohledu na stravování jí inspiroval k tomu, aby sdílela tento dar s ostatními prostřednictvím práce, kterou dělá s vášní!
Daniel Škubal
BUSINESS DIRECTOR & CO-FOUNDER
Danielovou náplní práce je komunikace a obchod, což jsou dvě oblasti, které jsou úzce spojené a nesmírně ho baví. V roce 2014 se jako člen obchodního oddělení pro sportovní korporaci v Kanadě poprvé setkává s raw food rostlinnou stravou. Od toho okamžiku se jeho život zcela změnil a zájem o sport, stravu a zdraví jako takové doslova přešlo ve vášeň. Spolu se syrovou stravou začal také pít ovocné a zeleninové organické nápoje na denní bázi. Rostlinnou stravou a pitím organických šťáv zjistil, jak obrovský vliv má na život opravdu to, co jíme a pijeme. Dnes je každý jeho den plný vitality a energie. Sám říká, že založením společnosti Black Kale s.r.o. mu umožňuje se nejen realizovat a plnit si své sny, ale také naplňovat vizi, kterou je změnit zaběhnuté pořádky v souvislosti s konvenční stravou a vyzdvihnout prospěšnost produktů rostlinného původu. Tuto vizi chce uplatňovat zejména prostřednictvím organických ovocných a zeleninových nápojů, u kterých věří, že by se měly stát součástí jídelníčku každého z nás.