Nejen na sv. Valentýna, ale kdykoliv jindy si můžete připravit tento svěží a povzbuzující raw dort. Specifická chuť japonského zeleného čaje matcha se krásně doplňuje se svěží chutí malin. Plnost a krémovitost dortu dodávají dortu banány a lahodné kešu oříšky. Jestli máte rádi dorty typu cheesecake, tak tento vás rozhodně potěší.
Pro ty, co si chtějí dopřát dobroty bez práce, mohou si objednat raw dorty z naší nabídky, např.:
Na korpus budeme potřebovat:
- 50 g aktivovaných vlašských ořechů (namáčené a vysušené)
- 50 g datlí
- 100 g strouhaného kokosu
Na základní krém:
- 225 g banánů
- 50 g datlí
- 50 g kokosového oleje
- 150 g přes noc namáčených a poté propláchnutých kešu oříšků
- 2 lžíce citrónové šťávy
- špetka himalájské soli
Na matcha krém:
- 5 g matcha čaje
Na malinový krém:
- 100 g čerstvých nebo mražených malin
- 50 g kokosového oleje
- 10 g červené řepy
Postup:
- Nejdříve si připravíme korpus. V mixéru rozmixujeme kokos, vlašské ořechy a datle. Když se nám při mixování směs lepí na strany mixéru, tak mixování zastavíme, suroviny setřeme stěrkou dolů k nožům mixéru a opět mixujeme nebo si při mixování pomáháme šťouchadlem. Korpus je hotový tehdy, když rozmixovaná směs drží pohromadě.
- Ze vzniklého těsta utlačíme korpus do dortové formy o průměru 18 cm. Na dno formy si dáme pečící papír, to nám pomůže dortík z formy pohodlně vyndat a těsto na dno natlačíme.
- Banány, datle, rozpuštěný kokosový olej, namáčené a propláchnuté kešu oříšky společně s citronovou šťávou a špetkou himalájské soli rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru na hladký krém.
- Krém rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu oddělíme a dáme do misky, kde přisypeme matcha čaj a pořádně promícháme. Krém rovnoměrně rozetřeme na připravený korpus a dáme do mrazáku (alespoň na 30 minut, aby krém lehce ztuhnul) a mezitím si připravíme druhou část krému.
- Druhou polovinu krému jsme ponechali v mixéru. K němu ještě přidáme maliny (pokud použijete mražené maliny, tak je před mixováním nechejte rozmrazit), rozpuštěný kokosový olej a kousek červené řepy. Opět vše společně rozmixujeme a rozetřeme na první již ztuhlou vrstvu matcha krému.
- Dozdobíme čerstvými malinami a necháme vychladit v lednici, ideálně přes noc a poté krájíme.
Poznámky k receptu:
- Pokud nemáte aktivované vlašské ořechy (namáčené a pak vysušené), můžete samozřejmě použít neaktivované ořechy. Ovšem chuť a stravitelnost aktivovaných oříšků je chutnější a mnohem lepší. V Black Kale všechny oříšky a semínka, které do našich dortů používáme takto aktivujeme a za to jsem velice vděčná, že si tento postup stále udržujeme.
- Jestli máte rádi spíše sladší dezerty, tak můžete přidat například agáve sirup. Nepřidávejte ho příliš, aby krém nebyl příliš tekutý, poté by nám dobře dort nezatuhnul a mohl by se roztékat.
LÍBÍ SE VÁM TENTO RECEPT?
Skvělé, tak si stáhněte můj ebook zdarma níže, kde získáte mé další milované recepty !
CHCI RECEPTY NA PRVNÍ RAW DEZERTY Z BLACK KALE
Jestli máte otázky ohledně tvoření raw veganských dezertů můžete mi napsat na andrea.bitomska@blackkale.cz
Velice ráda poradím.
Andrea Škubalová - Black Kale
Velice ráda poradím.
Andrea Škubalová - Black Kale