6 raw receptů z knihy
Hravě o živé stravě v pořadu SAMA DOMA !
18.2.2016 jsme přijali výzvu exkluzivně vystoupit živě v pořadu SAMA DOMA a ukuchtit nějaké RAW recepty. Tuto výzvu jsme přijali na žádost Evy Hájkové (Specialistka v preventivní medicíně a výživě), které je mimo jiné autorkou jedinečné knihy Hravě o živé stravě! Eva žije se svou úžasnou rodinou mimo ČR (momentálně v Austrálii) a tak nemohla být k natáčení přizvána. Na knize jsme se navíc spolupodíleli v rámci pár kapitol a tak vystoupit pro nás s knihou Hravě o živé stravě nebyla ani tak výzva, jako příjemná povinnost :-)
Pořad a celé natáčení jsme si užili a všem co se na natáčení podíleli a také televizním divákům jsme měli možnost předvést téměř 6 RAW receptů z Knihy Hravě o živé stravě, kterou můžete koupit na našem eShopu -> ZDE. Všechny recepty jsou vybrané záměrně a jsou opravdu fantastické ! Hlavně Brokolicové smoothie je pro nás úplná srdcovka v poslední době.
Pojďme se tedy podívat, co jsme si pro vás připravili.
Raw Recepty:
- Mandlové mléko, str. 104
- Chia pudink, str. 136
- Brokolicové smoothie, str. 124
- Pohanková granola, str. 168 - my tvoříme podobnou variantu Raw pohankové granoly, kterou si můžete zakoupit přes náš eSHOP - ZDE
- Raw pizza, str. 198
- Zeleninový závitek, str. 210
Pořad byl rozdělen do 3 částí a vy se tak v každé části můžete seznámit s jednotlivými recepty a vůbec zjistit informace o čem je kniha a proč jsme v pořadu vystoupili.
Všechny 3 části můžete shlédnout ZDE - Hravě o živé stravě v pořadu SAMA DOMA
-
Mandové mléko
Raw vegan od 6 měsíců
Ingredience na 1,2 l mléka | |
1 | hrnek raw a předem namočených mandlí ve slupce či oloupaných |
4 | hrnky vody |
1–2 | datle na oslazení (dle chuti) |
Postup | |
Mandle s vodou dejte do mixéru a mixujete asi 2 minuty. Mandlové mléko nalijte do pytlíčku na výrobu rostlinného mléka (postačí také bavlněná plenka) a jemně mačkejte, dokud neoddělíte všechno mléko od dužiny. | |
Tip | |
Mléko uchovávejte v uzavřené skleněné nádobě v lednici, kde vydrží 2–3 dny. Dužinu dejte do neprodyšné nádoby a uchovejte v mrazáku na další recepty. |
2. Chia pudink
Raw vegan od 9 měsíců
Ingredience na 3 porce | |
½ | hrnku chia semínek |
1 ½ | hrnku čerstvého mandlového mléka |
1 | zralý banán |
1 | hrnek borůvek |
Postup | |
V mandlovém mléce namočte chia semínka a přidejte nalámaný zralý banán. Banán vmačkejte do směsi a vyčkejte než chia semínka nabobtnají (cca 5 minut). Přidejte borůvky či jiné lesní plody, které mají vaše děti rády a podávejte. Nejmenším dětem borůvky rozmačkejte z důvodu možného zaskočení. | |
Tip | |
V zimním období podávejte s nastrouhaným jablkem, špetkou vanilkové esence a skořicí. |
3. Brokolicové smoothie
Raw od 10 měsíců
Ingredience | |
2 | banány |
½ | ananasu bez vnitřní stopky |
2 | velké listy kadeřávku (můžete vynechat) |
½ | hrnku brokolice |
1 ½ | hrnku mandlového mléka |
1 | lžíce konopného semínka |
Postup | |
Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte. Ihned podávejte. | |
Info | |
Tento nápoj dětem obvykle velmi chutná, má tvarohovou chuť, díky konopnému semínku, které obsahuje vyvážený poměr nenasycených mastných kyselin. Konopné semínko je vhodné pro kojící matky, protože podporuje laktaci a zvyšuje množství kyseliny gamma-linolenové v mateřském mléce. |
4. Pohanková Granola
Raw vegan od 18 měsíců
Ingredience na 1 hrnek | |
1 | hrnek namočené pohanky (nechte ve vodě přes noc, minimálně 12 hodin) |
4–5 | lžic nepraženého kakaa |
4–5 | lžic medu anebo kokosového nektaru |
Postup | |
Pohanka musí být měkká. Pokud je ještě tvrdá, je třeba ji nechat ve vodě. Z namočené pohanky slijte zbytek vody a pořádně propláchněte. Dejte do mísy a přidejte zbytek ingrediencí. Ochutnejte a případně doslaďte. Směs rozložte rovnoměrně na sušící plát a sušte po dobu 6 hodin. Granola by měla být krásně křupavá. Můžete nalámat a uchovávat ve skleněné nádobě. Důležité je, aby granola byla úplně suchá. Jedině tak vám nechytí plíseň. | |
Tip | |
Granolu podávejte s kešu jogurtem nebo s mandlovým či jiným rostlinným mlékem. |
5. Raw Pizza
Raw vegan od 12 měsíců
Těsto na 9 kusů | |
2 | menší cibule |
1 | oloupaná cuketa |
½ | hrnku zlatého lněného semínka |
2 | lžíce tamari |
2 | lžíce olivového oleje |
1 | lžička kurkumy |
¼ | hrnku vody |
1 | špetka černého pepře |
Postup na těsto | |
Všechny ingredience kromě lněného semínka dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Přidejte ¼ hrnku lněného semínka a mixujte se směsí. Přidejte zbytek celého lněného semínka a jen zamíchejte, už dále nemixujte! Těsto rozprostřete na sušící plát buď do tvaru kruhu nebo čtverce. Sušte po dobu 8 hodin z jedné strany, poté odstraňte nepřilnavou podložku a sušte z druhé strany další hodinu. | |
Rajčatová omáčka | |
6 | předem namočených sušených rajčat |
6 | čerstvých cherry rajčátek nebo 2 velká rajčata |
2 | lžíce jablečného octa |
2–3 | lžíce kokosového nektaru |
6. Zeleninový závitek
Raw vegan od 12 měsíců
Těsto | |
3 | hrnky oloupané cukety |
¾ | hrnku zlatého lněného semínka |
2–3 | lžíce tamari |
2 | lžíce olivového oleje |
2 | lžíce nutričního droždí |
1 | lžička kurkumy |
1 | špetka pepře |
¼ | hrnku vody |
Náplň | |
2 | mrkve |
1 | hrnek raw kysaného zelí |
1 | hrnek nastouhaného červeného zelí |
1 | hrnek slunečnicových klíčků |
Kešu majonéza | |
1 | hrnek namočených kešu ořechů |
½ | hrnku vody |
2 | medjoul datle |
1 | špetka himalájské soli |
— | šťáva z 1 citrónu |
Postup: Postup na těsto Do mixéru vložte všechny ingredience kromě lněného semínka a rozmixujte do hladka. Přidejte lněné semínko a opět mixujte. Ochutnejte a případně dochuťte dle libosti. Poté přidejte do těsta zbytek lněného semínka a promíchejte. Rozetřete na nelepící se podložku dehydrátoru tak, aby placka byla cca 2 cm hrubá. Sušte v sušičce po dobu 6 – 8 hodin při teplotě 42 – 48 °C. Poté placky otočte, odstraňte nelepící se podložku a sušte další hodinu. Těsto by mělo být ohebné a vláčné. Poté placku rozkrojte napůl, pomažte avokádovým dipem a rozprostřete nastrouhanou mrkev, červené zelí, kysané zelí a slunečnicové klíčky. Nakonec náplň polijte kešu majonézou, zabalte a pokud je potřeba, zpevněte párátkem. Důležité je dostatečné množství dipu a majonézy tak, aby závitek byl vláčný. Tip Menším dětem můžete náplň udělat co nejjednodušší jen pomocí nakrájené mrkve, řepy apod. Info Kurkuma neboli turmeric je koření podobné zázvoru s oranžovou barvou. Jde o vynikající antioxidant, působí protizánětlivě a proti rakovinnému bujení. Lepšího účinku dosáhnete v kombinaci s černým pepřem.Tip |
Tento recept je vhodný i pro menší děti, jen je třeba jim závitek nakrájet na velmi tenké plátky nebo jim dát vše zvlášť. |
Info |
Pokrm je vhodný pro děti již s vyrostlými stoličkami. |